En snabb studie över dessa fullkorn som ersätter ris och pasta visar att näringsinnehållet är i stort sett detsamma. Mathavren kan ha en fördel i att den är glutenfri. Dinkelkorn som skall blötläggas i 8 tim och kokas i 1 tim verkar lite mer omständligt - kanske ryms det inom begreppet 'slow food'? Tänker att jag får provkoka och äta och be om betygsättning. Skall försöka utreda prisskillnader också.
Det skall också bli intressant att se vilka skillnader i resultat det blir i att baka bröd och bullar med siktat dinkelmjöl (förutom att det är dyrare). Eftersom jag aldrig mäter upp mängden mjöl i vanliga fall utan går på känsla så gäller det att förstå när effekten att dinkel suger i sig mer vätska uppträder; som deg eller gräddad?
Vad kostar det (feb 2013):
Mathavre 10 port 12,50
Quinoa x 41,50 (ekologisk)
Matvete 27,90 / kg (ekologisk)
Det går att göra rolig, bra mat på rester som finns i kyl, frys och skafferi. En enkel ingrediens kan bli inspiration till en hel middag. Man tar vad man har och försöker slänga så litet som möjligt. En fördel är ju om man har stor frys... Gör aldrig middag till 1 gång utan till flera där ursprunget sedan kan varieras enkelt på många olika sätt. Vardagsekonomi som gör att man kan unna sig bra råvaror i stället. Allt eftersom försöker jag laga glutenfritt så gott det går.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar