torsdag 21 februari 2013

Dinkelkorn, mathavre, matvete - vad skall man välja?

En snabb studie över dessa fullkorn som ersätter ris och pasta visar att näringsinnehållet är i stort sett detsamma. Mathavren kan ha en fördel i att den är glutenfri. Dinkelkorn som skall blötläggas i 8 tim och kokas i 1 tim verkar lite mer omständligt - kanske ryms det inom begreppet 'slow food'? Tänker att jag får provkoka och äta och be om betygsättning. Skall försöka utreda prisskillnader också.

Det skall också bli intressant att se vilka skillnader i resultat det blir i att baka bröd och bullar med siktat dinkelmjöl (förutom att det är dyrare). Eftersom jag aldrig mäter upp mängden mjöl i vanliga fall utan går på känsla så gäller det att förstå när effekten att dinkel suger i sig mer vätska uppträder; som deg eller gräddad?

Vad kostar det (feb 2013):

Mathavre 10 port 12,50
Quinoa       x        41,50 (ekologisk)
Matvete                27,90 / kg (ekologisk)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar