tisdag 12 februari 2013

Blekselleri, ett överblivet gissel - ingefärsdoftande laxsoppa

Finns det någon grönsak som är så kontroversiell som blekselleri? Jag kan inte bestämma vad jag tycker om den; förvisso en bra smaksättare i många recept men den får inte dominera. Vad som händer är att man köper ett helt stånd och behöver bara 1-2 stjälkar, vad skall man så göra med resten.

Hittade ett gammalt (80-tal) recept i Arlas soppbok (Soupe Cuisine): Ingefärsdoftande laxsoppa som även innehåller blekselleri! Eftersom det också finns 3 olika sorters laxrester i frysen så får detta bli middag idag.

Ett gammalt recept kan man uppdatera till moderna råvaror; färsk ingefära ersätter pulver på burk, fiskfond är bättre en buljongtärning. En skvätt vin på grönsakerna är inte så tokigt heller. Med en stavmixer är det lätt att också dölja bleksellerin.

Det ursprungliga receptet:

2 schalottenlökar
1/2 purjolök
2 stjälkar blekselleri
1-2 msk smör
6 dl fiskbuljong
saften av 1/2 citron
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
300g lax, gravad, rökt eller färsk
1-2 krm riven muskotnöt
1/2 tsk malen ingefära
salt, svartpeppar
1/2 dl finhackad dill

Fräs grönsakerna, tillsätt kryddor och vätska. Låt allt koka ihop ordentligt. Mixa, tillsätt lax och koka färdig (om rå) och till sist massor med dill!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar