onsdag 17 april 2013

Knäckebröd gjort på majsmjöl, kärnor och fröer och andra variationer

Här kommer jag att samla knäckebröd jag bakat och smakat.


När jag googlade recept på knäckebröd byggde påfallande många på majsmjöl. Det är ju bra med tanke på glutenintolerans; majsmjöl och lågt GI är inte en så lyckad kombo, tyvärr. Det här receptet utgår ifrån Risentas mjölpåse, men, en variation eftersom man får ta vad man har; solroskärnor blev pumpa dito och linfrön sesam. F ö skall man ju inte äta krossade linfrön (avsöndrar arsenik) - märkligt att de säljs.




Variation Sesamfrön och Pumpakärnor

2 dl majsmjöl
1 dl pumpakärnor
1 dl sesamfrön
1,5 tsk flingsalt (utöver standard recept)
2 tsk malda brödkryddor

- blandas med -  

2 dl kokande vatten
1/2 dl rapsolja

- till en jämn smet
- bred ut på en ugnsplåt med bakplåtspapper lägg ett till papper på och kavla eller tryck ut degen till hela plåtens storlek (återstår att se ifall man skulle använt två plåtar?- skall testa nästa gång eftersom dessa knäckerutor ställvis blev ganska tjocka)
- grädda i minst 45 min i 150 gr varm ugn, efter en stunds gräddning, använd en sporre och ta ut rutor

Variation Linfrön (hela) och Solroskärnor

För att prova få till ett riktigt tunt bröd bestämde jag mig för att göra dubbelsats deg och breda ut den på 3 st bakplåtar i stället. Gör som ovan men dubbla allt! Grädda i ca 145 gr i varmluftsugn alla 3 plåtar på en gång! Tunt och gott!
Med Pumpakärnor och Sesamfrön

Mias knäckebrödstips 'Emelies mammas Fredrikas'

Det här fick jag smaka hos min vän Mia tillsammans med hemkokt nyponmarmelad och god kopp te. Ljuvligt!

Här kommer receptet!

50 g jäst ( jag tar alltid mindre än hälften...)
5 dl ljummen lättmjölk, eller vanlig mjölk blandad med vatten
2 tsk salt
2 tsk stött kummin, kan uteslutas
5 dl vetemjöl
1 dl vetekli
5 dl fint rågmjöl

Bered som vanlig deg,knåda några minuter och låt jäsa i ca 30-40 min

Sätt ugnen på 250-275 g , behöver vara varm!

Dela degen i 15-20 delar beroende på önskad storlek på kakorna

Strö massor(massor på riktigt) av grovt rågmjöl på bänken och kavla med kruskavel till en tunn fin kaka, vill man tar man ett litet hål med snapsglas i mitten.

Jag brukar göra lite olika utbakningar, rågmjöl och frön, rågmjöl och kryddat salt, rågmjöl och brödkryddor....allt blir gott!

Lägg kakorna på smorda plåtar, jag gräddar ca 3 i taget. Vänd kakorna då och då och byt plats på kakorna.

De är färdiggräddade då de börjar få färg och är någorlunda hårda. Ta ut och lägg på galler att svalna.

Förvara i dukar....om de inte tar slut första dagen;-)



Min egen variant på detta - Annikas knäckebröd

35 g jäst
5 dl ljummen lättmjölk, eller vanlig mjölk blandad med vatten
2 tsk salt
2 tsk stött kummin
ca 6 dl vetemjöl
1 dl havrekli
5 dl fint rågmjöl

Bered som vanlig deg, knåda några minuter med maskin och låt jäsa i ca 30-40 min

Sätt ugnen på 265 grader varmluft

Dela degen i 18 delar lika stora bitar

Strö massor(massor på riktigt) av grovt rågmjöl på bänken och kavla med kruskavel till en tunn fin kaka, vill man tar man ett litet hål med snapsglas i mitten.

Jag brukar göra lite olika utbakningar, rågmjöl och frön, rågmjöl och kryddat salt, rågmjöl och brödkryddor....allt blir gott!

Lägg kakorna på bakplåtspapper, jag gräddar ca 3 i taget. Byt plats på plåtarna under gräddningen.

De är färdiggräddade då de börjar få färg och är någorlunda hårda, ca 10-12 min. Ta ut och lägg på galler att svalna. Låt eftertorka i ugn ca 100 grader - 2 timmar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar