tisdag 16 april 2013

Fisk- och skaldjursgryta, Medelhavsinspirerad

Grundreceptet till den här grytan kommer från ICA Buffé som uppmärksammade årets kock 2010, Gustav Trädgårdh. Jag har lagat grytan flera gånger och den är god - men - en utmaning; bland hans förslag till grönsaker är morötter och selleri och kokta sådana är inte mina favoriter.


Här är en variant på 'man tar vad man har hemma' i form av grönsaker och denna gång kan man säga att den blev lite medelhavsinspirerad - tomat, squash, spenat. Dill som vi betraktar som en väldigt svensk krydda används faktiskt också i det grekiska köket! De gamla egyptierna använde dill mot huvudvärk och andra åkommor. Letar man GI och LCHF och andra liknande bokstavskombinationer så kommer man väldigt nära med denna gryta; vinet och brödet får man då ersätta. Jag tycker dock att man får lov att vara måttlig med sina bokstäver.....

6 pers

500 g lax och torsk - salta lätt medan de tinar (om den varit fryst) - skär i kuber
500 g stora fina räkor - faktiskt är det så att ju större och dyrare, desto finare
1 brk stora musslor, eller, musslor i skal
2 brk Muttis hela tomater - igen, ju dyrare tomater desto godare, tyvärr kommer man inte ifrån det
1 squash - skiva, halvera och stek lätt i lite rapsolja, bara så de blir mjuka inte brynta
1 stor purjolök, skuren i ca 2 cm bitar
1 stor gul lök grovskuren
ca 5 dl bladspenat om den är färsk eller motsvarande mängd fryst
3 dl vitt vin
1,5 msk fiskfond
3 msk asiatisk fisksås
3 msk citronjuice
1,5 dl dill
rapsolja till stekning

Fräs lök och purjo i en stor gryta (jag tar min allt-i-allo, le Creuset), bara lätt så det blir lite mjukt. Tillsätt sedan allt utom fisk, skaldjur, citron och dill och låt det koka ihop ca 20 min - SMAKA AV! Fisken skall koka en kort stund, ca 3-5 min, räkor och musslor tillsätts för att bli genomvarma, dill och citron på slutet. SMAKA IGEN och fixa till enligt smak!

Servera med ett gott surdegsbröd, olika sorters aïoli och rouille.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar