torsdag 21 mars 2013

Musli - utan tillsatt socker?

Efter alla sockerrapporter skall vi försöka göra egen musli och komma fram till olika varianter som inte bara är nyttiga utan även goda. Här kommer jag att lägga upp olika förslag.

Många muslirecept föreskriver att man skall rosta flingorna med honung, men, som jag skriver i ett tidigare inlägg - honung skall inte värmas upp - känns alltså dumt och dyrt.

Fakta för jämförelser och information:

Tranbär, torkade (Garant) - 39% socker (!), 340 kcal/100 g
Müsli, frukt&nötter (Lidl) - 22% socker - från frukten?
Müsli, GI-smart (Risenta) 400 g - 28,90 kr
Müslimix, kakao (Ewalie) 445 g - 39,90 kr - 10 port
Müslimix, kardemumma (Ewalie), 445g - råsocker 3,9%

1. Ewalies muslimix - kanel och ingefära

I en första omgång följde vi receptet och lade till hackade aprikoser, torkade tranbär och torkade blåbär (ICA). Bären ger karaktär och det ser vackert ut. God!

2. Ewalies muslimix - kardemumma


Ett år senare (2 mars 2014) testar jag den varianten med kardemumma. Inför rostningen sprinklar jag lite med lönnsirap - tillsätter alltså lite, lite sötma (!) som finns i kylen - får se hur det blir. Hackade ekologiska aprikoser och tranbär blandas i. Rostar i 25 min men låter muslin vara kvar i efterugnsvärmen ett tag till för att bli riktigt knaprig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar