tisdag 5 mars 2013

Chokladmuffins med siktat dinkelmjöl

Jag har ett muffinsrecept som har fungerat i många år. Originalet heter Fruktmuffins och finns i Arlas första spiralbundna kokbok. Oftast har jag bakat muffins på plommon eller äpplen från trädgården, ibland torkade aprikoser såsom Arla föreslår.

Det som är bra med receptet är att det bygger på matlagninsyoughurt och muffinsen känns därför inte så kompakta.

Här provar jag använda rester som finns i skafferiet, krossad choklad, amerikanska chocolate chips och lite kanderade apelsinskal (överblivna från nyårets efterrätt).

Ett annat syfte är att se hur man kan byta ut vetemjöl mot siktat dinkelmjöl (Saltå kvarn) i förhoppning om att det skall vara lite hälsosammare. Dinkel binder mer vätska och därför skall mjölmängden minskas, men hur mycket?  Dessutom minskar jag sockermängden eftersom chokladen är söt liksom apelsinskalen. En del strösocker byttes ut mot råsocker.


Resultatet - ganska bra; kanske ännu lite mer kakao och lite mindre mjöl - chokladintensiteten är ju dock en smaksak. Nästa gång när jag inte har kanderade apelsinskal får det bli lite apelsinmarmelad. Apelsinsmaken fräschar upp chokladen.

Recept till 12 stora muffins:

12 stora muffinsformar
ugn 200 gr, ca 17 min (kolla hur det ser ut, grädda inte för länge)

2 dl siktat dinkelmjöl
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl råsocker
3/4 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 dl kakao
1-1 1/2 dl chokladkross eller chokladchips
- blandas väl
- vispa ihop och rör ner i de torra ingredienserna
4 ägg
2 dl matlagningsyoughurt
100 g smält smör
några msk apelsinmarmelad

24 feb 2014, hemkommen från USA och muffinsinspiererad provar jag på att ha i lite svart vinbärssylt i varje muffins före gräddningen. Vände ner den i smeten men det gick så där..... Det blir kladdigt när sylten flyter ut under gräddningen men en piffig smak.



1 kommentar:

  1. Smakade idag, god som den är eller aningens mer marmelad.... nam!

    SvaraRadera