måndag 13 april 2020

Grundrecept till filmjölkslimpa med bikarbonat

... eller någon annan sur mjölkprodukt (yoghurt, kvarg, gräddfil).

Det viktiga är att du har en sur mjölkprodukt som bas när du använder bikarbonat som jäsmedel. Jag brukar ta det som finns 'över' i kylen och blanda till en lämplig mängd. Senast blev det A-fil.

Grundreceptet publicerades på Arlas mjölkpaket för många år sedan och har sedan dess fungerat som bas för otaliga fruktbröd. Lingonsylten ersätter jag oftast med bär eller frukt från frysen såsom björnbär, plommon, äpple och den torkade frukten kan vara aprikoser, plommon, russin eller tranbär.
Det viktiga är att tänka på konsistensen så att det man väljer tillsammans blir som 1 dl lingonsylt och 1 dl torkad frukt och 1 dl nötter. Nötter är bra men gör att brödet lättare faller sönder och ibland ersätter jag dem med bär helt enkelt. Då blir det saftigt!

När det gäller mjöl brukar jag alltid försöka blanda upp med Vetemjöl special EKO. Prova dig fram till olika konsistenser och smaker, men med angivna mängder. Om jag använt mest ljust mjöl gräddar jag lite kortare tid än i originalreceptet.



Det här brödet vill ha en ganska stor (smord) brödform - se bildens Le Creuset form men en vanlig form från Ica, Ikea el liknande går också bra.



 Exempel på frukt/nötmix på temat man tar vad man har:

  • 1 dl katrinplommon skurna i små bitar, 1 dl färska (frysta) plommon i små bitar, 1/2 dl vinbärsgelé (det låter konstigt men vad som fanns i botten på en burk jag ville bli av med; använd bottenskrapet i en syltburk)
  • har du rester av en müsli som blivit lite tråkig - ersätt en del av mjöl/nötter med detta
  • flera exempel kommer allteftersom...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar