fredag 10 april 2020

Bananbröd till Louise

Ett bananbröd inspirerat av Cranks i London


Lägg till bildtext

I mitten på 80-talet besökte jag Cranks vegetariska restaurang i Covent Garden; på den tiden var det ovanligt och annorlunda att gå ut för att äta en soppa med ett gott bröd.

I kokboken fastnade jag för deras banan- och äpplebröd som jag bakat sedan dess men med egna variationer baserat på vilka ingredienser som funnits hemma.

Brödet är supergott att rosta då doften från kryddorna då kommer fram ännu mer. En skiva cheddar-ost på och en kopp så blir det ganska engelskt...

Jag utgår alltid från 5-6 dl degspad och 50g jäst - enklast så.

Prova gärna båda varianterna!
På bilden Cranks original och sedan min variation:

5-6 dl vatten, mjölk eller fil
50 g jäst
1 msk salt
2-3 mosade bananer, beroende på storlek
1 dl rapsolja
(3 msk sirap el råsocker) - om man föredrar sötare bröd
1 msk kanel
1/2 msk muskot
1 dl russin eller hackade hasselnötter, eller båda (nötter gör att brödet lättare faller isär)
5 dl grahamsmjöl
vetemjöl special - så mycket att degen går att arbeta
(när det är äppelsäsong  kan man ta i ett äpple som blivit mjukt i mikro eller äppelmos)

Arbeta degen ordentligt, jäs och baka i 2-3 smorda formar. (Det går säkert att baka utan form.) Grädda 35 min i 200 gr. Prova dig fram, alla ugnar är olika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar