tisdag 7 april 2020

En väldigt god chokladkaka - 'världens saftigaste' - med ättikssprit

Coronatider och tid till att läsa, baka och pyssla vilket är roligt men dess värre är det ju inga gäster som får smaka på det goda... Nåväl, det kommer en tid efter och må det bli snart.

Jag läste ett recept på en chokladkaka i Femina återgivet ifrån Systrarna Eisenmans bok Kakburken. Det speciella är att man använder, hör och häpna, ättikssprit tillsammans med bikarbonat (baksoda i Finland) för att få en saftig och luftig konsistens på kakan. Den färdiga kakan smakar inte ättika utan är gudomligt god.

I princip följde jag receptet nedan och gräddade kakan i 34 minuter men här får man ju fundera på utformningen av sin form och hur ugnen brukar bete sig. Använd sticka för att se ifall den är torr!

Till glasyren använde jag 1 msk espressopulver och 2,5 msk vatten för att åstadkomma det starka kaffet. Av florsockret tog jag den mindre mängden, 2,5 dl och kakaon lite drygt.

Glasyren kanske blir fastare med den större mängden florsocker - vet ej. Kommentera gärna ifall du provar!

 Kaka:
3,5 dl vetemjöl
2,5 dl strösocker
3/4 dl kakao
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl rapsolja
2 tsk ättikssprit (12%)
2,5 dl vatten
smör och ströbröd till formen

Blanda alla ingredienser till kakan och grädda i 175 gr i 30-40 min. Låt kallna helt.


 Glasyr:
40 g smält smör
2,5 msk starkt kaffe
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2,5 - 3 dl florsocker
riven kokos till dekor

Blanda alla ingredienser - ska vara trögflytande. Bred på kall kaka och dekorera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar