måndag 30 mars 2020


Matiga muffins med spenat, fetaost och lök, ett gott tillbehör till soppa 


Gräddfil, fet yoghurt, kesella eller liknande som blivit över och börjar bli gammal - perfekt att använda i muffinsbaket. Ofta har man även kvar en bit fetaost - som snabbt blir sur - som passar bra i denna matiga muffins.

Jag lagar ofta baserat på ett grundrecept och tar så lite av vad jag har i kylen, så också denna gång. Prova dig fram från det här exemplet.

Värm ugnen till 225 gr.

Fyllning:
1 mellanstor gul lök, tunt skivad
100 g spenat, tina först ifall djupfryst

Smält smör i panna och låt löken mjukna och tillsätt spenat - låt 'badda' på mellanvärme medan du gör muffins

Jag har en muffinsform (12 st) - smörj dem med t ex smörolja






Muffinssmet (blandar ihop i min matberedare men det går helt säkert bra i en stor bunke med en kraftig hand):

3 dl vetemjöl (eko)
1 dl grahamsmjöl
1 dl fint rågmjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 msk ljus sirap
2dl kesella, yoghurt, gräddfil el dyl
50 g  mjukt smör el 1/2 dl rapsolja
3 ägg
1/2 dl kallt vatten
1/2 paket feta ost finhackad

Topping:
1/2dl solros- och pumpakärnor

Blanda de torra ingredienserna och därefter rör du snabbt i de resterande till en jämn smet.
Fördela smeten i 12 muffinsformar och därefter lök- och spenatblandningen ovanpå. Toppa med pumpa- och solroskärnor.

Grädda 10 min i 225 gr, sänk värmen till 175 gr och grädda ytterligare 20 min. Låt svalna lite innan du serverar!

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Det fungerar bra att frysa in och värma lätt i mikrougnen. Gott tilltugg till tomatsoppan vi värmde på landet

      Radera