Rågbröd som liknar danskt
Receptet hittade jag hos Mitt Kök och kan varmt rekommendera. Här vill jag bara kommentera lite grann baserat på det jag funderade på eftersom jag inte bakat den här typen av rågbröd förut. Brödet blir jättegott och håller ihop fint.- Jag lät den skållade degen stå framme i rumstemperatur i degskålen täckt med en handduk i nästan ett dygn.
- I stället för mörk sirap använde jag ljus ekologisk (hade helt enkelt ingen mörk).
- Det är en fördel att ha en matberedare eftersom det blir en ganska stor och tung deg att knåda.
- Degen blir riktigt lös och skall nog så vara.
- Häll upp den i smorda formar (smörolja)

Ingredienser
3 limpor
Steg 1
- 5 dl hett vatten
- 5 dl grovt rågmjöl
- 175 g solroskärnor
- 50 g linfrön
- 5 tsk salt
Steg 2
- 5 dl vatten
- 65 g jäst
- 2 1/2 dl mörk sirap
- 10 1/2 dl grovt rågmjöl
- 4 dl vetemjöl
Så här gör du
- Häll hett vatten över de torra ingredienserna och låt stå över natten eller tills det har kallnat (skållning).
- Blanda i ingredienserna från steg 2 i skållningsblandningen, låt allt blandas till en smidig deg och fördela den i tre 1 1/2 litersformar.
- Låt degen jäsa i cirka 45 minuter och grädda sedan i 200 grader cirka 45 minuter eller tills innertemperaturen i brödet är 98 grader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar